RSS

Wining and Dining: Opining on Design Refining

18 Nov

It’s now mid-November, and the house is basically done. We moved back into the house at the end of August, but stopped posting because we hit the 90% completion point, and most of the changes since have been incremental, and less dramatic than earlier stages of the project. We’ll be posting pics of the completed house after the Thanksgiving holiday festivities (and the annual Thanksgiving Eve party), but did want to post one update before then – construction of the dining peninsula.

As noted in the first floor design post, one of the objectives of the open-plan first floor design was to eliminate the dining room (which we rarely used, and simply walked around each day) and replace this with a dining element that would better support how we live and how houses these days generally function, from a social perspective. Namely, an area that explicitly accommodated guests aggregating in the kitchen, which is where everyone ends up, regardless of intent.

The overall vision for the peninsula is presented in 3D below, from our design work with Ben in 2011, before renovation actually began (check out the crazy thin-ass crown molding!):

In a photo from August 2012, after cabinets have been installed, but before the peninsula itself, we clearly maintained fidelity with the design:

However, reaching this stage prompted some serious work – we needed to figure out how to insert and support a 600-lb slab of 2.5″-thick quartz counter top into the picture. The actual mechanics for doing this were never really addressed during design, so the time had come to tackle this challenge.

The first action was, as always, an excellent drawing from Natalie. Just like with her bulkhead detail, this helped establish the parameters for everyone.

Her sketch below described the relative relationship of all elements for the parties involved – the GC, a custom metal fabricator we hired, and the counter top purveyor. The design on the top portion of the sketch addresses the relative position of the metal frame to the edge of the counter top – one side will extend farther than the other to allow for a 3/4″ overhang on the living room side of the peninsula, consistent with the overhang on the fireplace counter top on the other side of the room:

The next step was to install the peninsula legs, which would need to integrate with the metal frame, and support half the weight of the quartz. The 6″ x 6″ legs were fabricated by our kitchen cabinet maker and installed by our awesome carpenters with the GC – Dave and Freddie. The guys cut holes in the protective floor covering, measured the inside openings of the legs, and cut blocking and bolted these into the floor to serve as the foundations for the legs:

The next step (I think we’re up to Step No. 3, now), was to work with the metal fabricator to design and fabricate a metal frame that would be secured to the brick wall on one side and our new peninsula legs on the other, to support the counter top. (As Alexandria residents, we’re pleased to report that we were able to source everything locally – the metal fabricator, the counter top purveyor, and the GC are all local Alexandria businesses.)

Unlike most counter tops, which are supported along their entire lengths by underlying cabinets, our dining peninsula counter top would need to span an unsupported 6.5′ chasm – and not crack. The metal fabricator’s plan for the metal framework that would support the slab is provided below. The yellow elements are the steel frame; the red (pink? puce?) elements are cabinetry (cross-section of the apron on the bottom left and cross-section of a leg on the bottom right – obviously in different scales):


As you’ll note in the sketch above, one of the elements was the inclusion of tabs off the frame. This would allow the wood apron to be installed by the GC.

On the appointed day in August, the fabricator arrived and successfully installed the steel frame. It’s bolted into the masonry of the West wall on one end (it just “kisses” the cabinet below, in the parlance of the firm’s owner) and into the legs on the other end:

They used a “laser” to level the frame – Dr. Evil would be proud:

Note the void in the cabinet against the wall in the photo above. This will be filled by a subwoofer, and a grill will be installed in the cabinet frame to conceal this AV element, but still allow its sonic contribution to our music and video experiences.

The metal fabricator’s mission has been accomplished. Now, to trim out the elements. In the photo below, Freddie installs the cabinet baseboard to each of the legs:

In the photo below, the maple apron (mapron?) has now been installed around the circumference of the frame.

IMG_4095

Now for the counter top design:

Counter top arrival day: the guys from our local counter top firm (they also did our old kitchen, as well as the radiator top in the old living room) arrive to haul in the big-ass slab of dining peninsula goodness.

The three guys had a hell of a time with this mother. I thought I might need to give one of them my hernia doctor’s info at one point.

Just slide that baby in, and we’ll all be good:

Fantastic! Looking good:

Um . . . wait . . .

This big-ass slab is 1″ short!

So, here’s the deal: something went awry with the measurement and templating, and our honkin’ slab o’ quartz is, literally, 1″ short of the proper length. Luckily, our counter top firm was (as all Alexandrians are) completely awesome and responsible. We discussed the issue, and they removed the slab and started over.

Counter top delivery, Part Deux:

Hernias averted – four guys this time.

The slab fits, and the guys epoxy the quartz to the frame to create a bond that will enable the two elements to become one, and avoid crackiness.

The result was perfect. This outcome, as well as a broad range of other elements in the finally renovated domicile will be posted after Thanksgiving.

Connell fam, Quicks, Florida Connells, Thomas, et al. – see you in a few days for the Thanksgiving Eve feast-o-rama on Wolfe Street!

 
1 Comment

Posted by on November 18, 2012 in Design, Kitchen

 

One response to “Wining and Dining: Opining on Design Refining

  1. David

    November 18, 2012 at 9:34 pm

    Fantastic! It looks great, can’t wait to see it in person on Wednesday!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: