RSS

Surrounded

25 Nov

The last component of the renovation was implemented the Monday of Thanksgiving week, just days before the Thanksgiving Eve party: the fireplace surround. The fireplace itself was installed in July, as documented in this post. After the counter top over the fireplace built-in area was installed, we were able to move forward with installation of the surround.

We chose a black granite that was treated to appear like leather – the surface has been contoured and is pleasing from both an aesthetic and tactile perspective. The design for the surround included the following characteristics:

  • A face that was the same thickness as the cabinet doors, so it would be in the same vertical plane as these elements
  • A base that would extend forward in the same plane and at the same height as the cabinet toe kicks that circumnavigate the built-in cabinets in this area, with a critical functional design element that’s discussed below

The guys from our neighborhood counter top firm ended up coming twice to install – the first time the surround did not fit perfectly, plus, the lead installer identified a structural enhancement that would address a stability risk that existed if we just adhered the face to the fireplace frame without any load-bearing by the floor.

The finished product worked out perfectly. All of the new, stone surfaces are aligned with the existing wood cabinetry, exactly as designed.

The functional element of the design referenced above was a 3/8″ gap between the bottom of the surround and the floor. This subtle gap is sufficient to provide the oxygen supply to the gas fireplace without distracting from the overall aesthetics of the surround.

 
2 Comments

Posted by on November 25, 2012 in Fireplace

 

2 responses to “Surrounded

  1. sandra werner

    November 26, 2012 at 9:19 am

    help me out here–the door in the pic is the kitchen door? in basically the same place it has ‘always’
    been?? then that means the fireplace is facing ‘kitchen’–so the other side doesn’t get any benefit??
    (using Anne’s lap top thingy–what a pain to get used to)

     
    • Kevin

      November 26, 2012 at 1:06 pm

      Hey, Sandy – the door you’re looking at is the front door, rather than the back door by the kitchen, so the fireplace is facing the living room (and kitchen) and only the vestibule does not benefit. All will become clear in our next post, where you’ll see the whole first floor.

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: